Najaarsaanbieding

Drie keer per jaar, in het voorjaar, de zomer en het najaar, maakt onze uitgeverij een zogeheten aanbiedingsfolder voor de boekhandel. Hierin presenteren we onze nieuwe boeken voor het komende seizoen. Naar aanleiding van deze folder beslist de boekhandel welke boeken ze gaan inkopen en wat er dus in de winkels komt te liggen. Momenteel werken we hier aan de najaarsaanbieding voor 2013. Hiervoor hebben we in de afgelopen periode – en dat kan soms al jaren geleden zijn – boeken aangekocht. Acquirerend redacteuren en uitgevers werken dus ver vooruit.

In de aanbiedingsfolder vertellen we iets over de auteur, over de inhoud van een boek, over de marketing die we van plan zijn te gaan doen voor het boek en de auteur én we presenteren de titel en het omslag. Daarnaast staan er allerlei technische gegevens in, zoals formaat, omvang, prijs, verschijningsdatum en ISBN.
Vlak voordat de aanbiedingsfolder wordt verstuurd naar de boekhandelsketens, houden we intern een aanbiedingsvergadering. Tijdens die vergadering vertellen de acquirerend redacteuren en uitgevers alles over de boeken in de folder, zodat alle collega’s op de hoogte zijn van hetgeen er de komende tijd gaat spelen. Afgezien van het feit dat we tijdens die vergadering informatie verstrekken vind ik het altijd een mooie gelegenheid om mijn enthousiasme voor een boek aan mijn collega’s over te brengen.

In de maanden voorafgaand aan een aanbiedingsvergadering sturen we hier intern zogeheten titelvoorstellen rond: hierin staat uitgebreide inhoudelijke en commerciële informatie over de nieuwe boeken van de komende aanbieding voor mijn collega’s van marketing, verkoop en productie.
In de afgelopen week heb ik mijn titelvoorstellen gemaakt. Bovendien ben ik bezig met het ‘briefen’ van diverse vormgevers. Ik geef ze de informatie die ze nodig hebben om een omslag te gaan ontwerpen.

Omdat ik sommige boeken dus al lang geleden heb geacquireerd, moet ik weer helemaal opnieuw in een titel duiken en allerlei actuele informatie verzamelen rond een boek of een auteur. Dat vind ik altijd heerlijk, want daardoor realiseer ik me altijd weer hoe gewéldig ik dat boek toch vond! En wat is er nu leuker dan plannen maken voor het uitgeven van mooie nieuwe boeken waarvan lezers kunnen gaan genieten?

Ik kan vast een tipje van de sluier oplichten: mijn persoonlijke favoriet voor dit najaar is Spoor, de nieuwe thriller van de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer, wiens boek 13 uur in 2012 door Vrij Nederland werd gekozen tot Beste Thriller van het Jaar.

Als dit geen fantastisch najaar wordt…

Susan Sandérus


Hieronder alvast een voorproefje, in het Afrikaans, van de nieuwe thriller van Deon Meyer: Spoor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s