Een heel bijzondere boekpresentatie

Gitarist, trompetist, acteurs, geluidsman, zangeres, cameraman, fotografen… ze waren gisteren allemaal aanwezig tijdens de boekpresentatie van de thriller De vlinder en de storm van debutant, scenarist en producent Walter Lucius.

Het begon allemaal met een draaiboek van Walter zijn kant van maar liefst 6 pagina’s lang! Daar schrokken wij eerlijk gezegd best wel van. Het stond er allemaal in. Van een anderhalf durend optreden met bovengenoemde mensen en zelfs met dansers en nog meer, tot het meenemen van asbakken voor eventueel rokende mensen en het regelen van een schoonmaakploeg, met stofzuiger, mop en nog meer van dat soort schoonmaakspullen. Walter had aan alles gedacht. Mijn collega Saskia heeft ongeveer een uur aan de telefoon gehangen met Walter om het draaiboek door te nemen, en daar waar nodig wat in te korten. Want zo’n anderhalf durend optreden is heel leuk, maar voegt niet heel veel toe aan een boek en de mensen komen toch eigenlijk om hem (de schrijver) te feliciteren met zijn nieuwe boek en natuurlijk om het boek te kopen. Het werd uiteindelijk een muzikale bloemlezing van een half uur, met daaraan voorafgaand een kort woordje door Leo, zijn redacteur. En daarna konden mensen de boeken kopen en er door Walter iets persoonlijks in laten zetten.

Walter2Gister was het dan zover. De dag van de boekpresentatie. Om 16.45 uur zou ik met mijn collega’s Saskia en Julia alvast richting Amsterdam gaan. We waren allemaal best nerveus, want ook al was er zo’n enorm draaiboek… we mochten echt niets vergeten en alles moest tot in detail geregeld worden. We checkten en dubbelcheckten alles nog eens. Waren we echt niets vergeten? Nee, volgens mij konden we nu wel gaan. Aangekomen in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam was de soundcheck voor het geluid al in volle gang. Ook liepen er hier en daar nog wat klanten rond op zoek naar een mooi boek. Die toch wel wat verdwaasd naar al die mensen keken, want dat waren ze niet gewend in de boekhandel. Walter hield alles nauwkeurig in de gaten en gaf hier en daar aanwijzingen hoe hij het wilde hebben, de producent kwam in hem naar boven. ‘Nee, wacht even… met het voorlezen moet je daar even pauze houden, de muziek moet dan ook even stoppen, en als je weer verder gaat lezen, start de muziek ook weer.’ En zo ging het uiteindelijk dan ook. Ook de hapjes werden bezorgd, wat een werk hadden ze daar van gemaakt… allemaal moois met vlinders, in de trant van het boek. Het feest kon beginnen!

Rond 19.00 uur kwamen de eerste gasten binnen en er volgden er al snel meer, tot de boekhandel behoorlijk gevuld was. Walter1
En de boekenverkoop startte direct, ze gingen niet per stuk, maar ze kochten ze gewoon per VIJF! Hadden we wel genoeg boeken bij ons, bedacht ik me direct?
En helemaal volgens het draaiboek gingen we om 19.30 uur van start. Leo kreeg het woord en wist mooi te vertellen hoe De vlinder en de storm in anderhalf jaar tot stand was gekomen, dat Walter telkens weer iets had aangepast, er nog een hoofdstukje bij moest, het einde toch net weer wat anders ging worden en zichzelf helemaal overgaf aan het boek en het verhaal. Want zoals Leo daar ook zei, Walter heeft met dit boek eigenlijk een heel nieuw genre op de markt gebracht ‘de verhalende thriller’. Het is een behoorlijke pil, maar je wordt er in opgeslokt en meegevoerd door Farah Hafez, de Afghaanse journaliste. Je spreekt Farah overigens uit als Fàrràhh, met een korte a en een h op het einde. En daarna begon de muzikale bloemlezing, waarin er stukjes werden voorgelezen met mooie muziek op de achtergrond, een gitarist, een trompetist en uiteindelijk een mooi sluitstuk met zangeres Julia, nog bekend van Le Fromage. Het was een waar spektakel, een bijzonder geheel. Zo’n boekpresentatie hadden we nog nooit meegemaakt, maar wat was dit een mooie avond. Walter had het goed geregeld. Boeken waren er gelukkig ook voldoende. En dat draaiboek van hem, dat gaan we maar goed bewaren en wellicht voor een volgende boekpresentatie weer gebruiken.

Hier nog een kort filmpje om jullie een impressie te geven van de muzikale bloemlezing.

Gea de Rie

Advertenties

3 gedachtes over “Een heel bijzondere boekpresentatie

  1. Het vergt nogal wat organisatie, zo’n boekpresentatie. Het moet wel een enorm leuke presentatie geweest zijn. Een ‘verhalende thriller’, zou dat gebruikt worden naast de andere soorten thriller? Het zegt ook wel weer veel over het boek. Mooie blog !

  2. Het was een ontzettend leuke avond. Heel origineel met muziek, zang, gitaar, voordrachten, veel leuke mensen en veel gezelligheid. Ik wens Walter Lucius (of liever Walter Goverde, heel veel succes met de verkoop van het eerste deel in een trilogie ‘De Vlinder en de Storm!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s