Wat is beter: het boek of de film?

Daniel Craig2Leuke vraag voor op feestjes: wat vond je beter, het boek of de film gebaseerd op het boek? Als lezer ben ik uiteraard geneigd de voorkeur te geven aan het boek. Het beeld dat ik in mijn hoofd heb van de personages wanneer ik een boek lees, is meestal heel anders dan wat ik op het witte doek of het televisiescherm te zien krijg. Het klopt voor mijn gevoel dan niet. Als er dan ook, noodgedwongen, nog dingen zijn veranderd in het verhaal, staat mijn oordeel al helemaal vast: het boek is beter. Het recht van de macht van David Baldacci, bijvoorbeeld, werd verfilmd door en met Clint Eastwood (Absolute Power) en ik ben een fan van Clint E, maar het boek is stukken beter dan de film (alleen het einde al, dat dus voor de film werd veranderd). En wat te denken van de film Jack Reacher met Tom Cruise in de hoofdrol, gebaseerd op een van de thrillers van Lee Child: de film kan niet in de schaduw staan van het boek (alleen al omdat acteur-onderdeurtje Tom letterlijk wél in de schaduw zou staan van de boomlange Jack uit de boeken)!
Maar ja, als je het boek niet gelezen hebt en de film of tv-serie voor het eerst ziet, denk je er misschien heel anders over. En misschien bestaat het omgekeerde ook daadwerkelijk: de film is écht beter dan het boek waarop hij gebaseerd is. Zo vond ik persoonlijk de film De naam van de roos beter dan het gelijknamige boek van Umberto Eco, maar hiermee zullen ongetwijfeld een heleboel mensen het niet eens zijn.
Het mooist zijn natuurlijk die films die net zo sterk zijn als de boeken waarop ze gebaseerd zijn. De James Bond-films met Sean Connery en recentelijk Daniel Craig, of de James Bond-boeken van Ian Fleming? Ik zou niet direct kunnen kiezen. En wat te denken van The Day of the Jackal uit 1973 met Edward Fox? IJzersterk en net zo spannend als het boek van Frederick Forsyth (maar vergeet de film The Jackal met Bruce Willis alsjeblieft, die is niet om aan te zien). The Firm van regisseur Sydney Pollack (uitstekende filmmuziek) naar de thriller Advocaat van de duivel van John Grisham, vind ik misschien wel net zo goed als het boek (terwijl ook hier het einde is veranderd en onderdeurtje Tom opnieuw de hoofdrol heeft – hij kán het dus wel). En de recente verfilming Snabba cash naar het boek Snel geld van Jens Lapidus kan ik echt aanraden: een bijzonder knappe, meeslepende verfilming die, net als het boek, minder geschikt is voor mensen die niet tegen bloed kunnen.
Maar goed, smaken verschillen en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Dus kom maar op en laat het me weten: welke film was beter dan het boek, en welk boek was beter dan de film?

Steven Maat
Foto blog Steven 9 april

Advertenties

7 gedachtes over “Wat is beter: het boek of de film?

 1. Onlangs Silver Linings Playbook gezien. Een film met geweldige kritieken en ik wilde hem dan ook heel graag zien, aangezien ik het boek verslonden heb. Maar wat een deceptie was dat voor mij. De clou werd snel weggegeven, de personages zijn totaal anders gemaakt qua karakter en alles is opgeblazen.
  Wellicht ook een idee voor een blog, de vertaling van Engelse titels naar het Nederlands. Zo hebben ze Silver Linings Playbook ‘vertaald’ naar Maak me gek. Ik dacht echt dat het een Kinsella of een Mansell was wat ze in de schappen hebben neergelegd.

  • Kijk, dat vind ik nou weer zo’n leuk voorbeeld. Ik heb het boek niet gelezen, maar wil wel graag de film gaan zien. Ben benieuwd of ik – zonder voorkennis van het boek – de film wél goed zal vinden.

 2. Juist dit weekend de telefilm ‘Lieve Céline’ gezien, naar het boek van Hanna Bervoets. Het boek zou ik niet zo snel lezen, maar ik vond de film leuk om te zien.
  En ik kijk erg uit naar de film ‘Boven is het stil’. Het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker vind ik echt een aanrader, dus ik ben heel nieuwsgierig naar de verfilming. Ik hoop dat de film zo goed is dat mensen het meesterwerk zelf ter hand zullen nemen.
  O ja, momenteel kijk ik naar de serie Game of Thrones. De boeken trekken me totaal niet, maar ik ben gegrepen door de serie.

  • Ik heb net het 2e seizoen van Game of Thrones gezien en ben erg onder de indruk,.De boeken zal ik misschien nog wel eens gaan lezen, maar voorlopig niet (maar dat komt omdat er nog zoveel andere boeken te lezen zijn).

 3. ‘De film’ is in mijn optiek over het algemeen minder gelaagd, minder diep dan ‘Het boek’. Maar is dat gek? Een verhaal vertellen in anderhalf uur met louter optische mogelijkheden is iets anders dan een verhaal vertellen in, pak hem beet, driehonderd bladzijden waarbij je dan ook nog eens je gedachten en een grenzeloze fantasiewereld tot je beschikking hebt. Maar soms gaat het wel heel erg mis: Kapitein Corelli’s Mandoline was een van de mooiste boeken die ik ooit had gelezen en een van de allerslechtste films die ik ooit heb gezien. Een prachtig caleidoscopisch epos werd gefileerd tot een flinterdun liefdfesverhaal met die stoethaspel van een Nicholas Cage in de hoofdrol. boekverfilmingen zouden soms strafbaar moeten zijn.

 4. Oh, wat was ik teleurgesteld in de film van The Time Traveler’s Wife… Ik interviewde auteur Audrey Niffenegger ooit en ze vertelde me dat ze de film niet wilde zien en er niets mee te maken wilde hebben. Snap ik…. Meestal kun je in 2 uur niet een heel boek vertellen. De filmmakers moeten kiezen welk verhaal zij willen vertellen. Het wordt altijd iets anders dan. Bij The Hunger Games vond ik het wel weer heel leuk om die wereld tot leven te zien komen. Ook kan ik niet wachten op de verfilming van City of Bones, omdat ik die boekenserie vertaal. Ik zal proberen me in te houden en niet bij alles ‘in het boek is dat anders!’ te schreeuwen…. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s