Baldacci is my hot shot

MKF-LR Saskia-16Elke ochtend word ik op school door de juf van mijn dochter begroet met David Baldacci. Sterker nog de hele school staat vol met juffen en mokken met de tekst David Baldacci is my hot shot.

Ooit is er een marketingactie bedacht met deze mokken.  Wat er precies is gebeurd weet niemand meer, maar volgens mij was er een ‘0’ teveel op het orderformulier ingevuld. Nadat het een soort sluitstuk van elke vergadering werd ‘wat doen we nu toch met al die mokken?’ besloten we dat het tijd werd om ze van de hand te doen. Ik wist wel een bestemming. School dus.

Deze week kreeg ik de kans op deze bijzondere auteur zelf te mogen begroeten. Dinsdagmiddag op weg met stroopwafels en grachtenkoekjes naar Amsterdam Centraal Station, hij zou samen met zijn assistent Kristen White met de trein uit Londen aankomen. Het is natuurlijk onbegonnen werk om elkaar te ontmoeten op zo’n half in verbouwing, in de spits treinstation, maar ik ging het toch proberen. Ik dacht dat ik goed opgesteld was, maar 10 minuten nadat de trein was aangekomen geen David Baldacci, geen Kristen White. Bellen, voicemail. Omdat ik vier plastic zakken vol boeken meehad voor de fotografie een dag later, kreeg ik het al heen en weer lopend op het perron behoorlijk warm.

Eindelijk kreeg ik Kristen aan de telefoon, ze stonden inmiddels in de hal. Lopend met de plastic zakken aan ene hand en telefoon aan de andere hand gaf ik een beschrijving van mijn persoon: ‘I am tall, short hair and I look like a bag lady with all my plastic bags’. Die plastic zakken die deden het hem: ‘OH YES, I see you’.

Twee dagen was David Baldacci te gast in Nederland. En we hebben heel veel gedaan. Naast de vele interviews, een filmpje voor het CPNB voor de Maand van het spannende boek (Baldacci kan dit heel goed in het Nederlands zeggen), zijn we bij Sublime FM in de radiostudio op Hoog Catharijne geweest, bij Bol.com op bezoek voor een meet&greet en het tekenen van het e-book, een meet&greet met boekhandelaren bij ons op kantoor, een fotoshoot en uiteindelijk een lezing in de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein.

 

En Baldacci was onvermoeibaar. Een echte professional. Mensen kwamen aan met sporttassen vol met zijn boeken die hij met even veel aandacht signeerde en dan nog samen op de foto. Naast het feit dat hij een uitstekende verhalenverteller is, heeft hij ook een eigen verhaal. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt hij samen met zijn vrouw al jaren tegen analfabetisme. Prinses Laurentien had vanuit haar stichting Lezen & Schrijven Baldacci graag willen ontmoeten, helaas het paste niet in haar schema de afgelopen twee dagen,  maar wel een mooie brief waarin ze de passie voor het gezamenlijke doel onderstreept. Namelijk lezen mogelijk maken voor iedereen. Een mooie samenkomst was het uitkomen van onze dyslexie-editie gisteren, waar Vergeten van Baldacci als 1 van de 10 bestseller boeken is opgenomen.

Nu is het wachten op zijn nieuwe boek De aanslag (kan hij trouwens minder goed uitspreken), vanaf 23 april in de winkel. En let op de mooie interviews en foto’s.

Saskia Hausel

balboek balradio balshoot balbieb balint

Advertenties

5 gedachtes over “Baldacci is my hot shot

 1. zo was hij gister bij ons in de bibliotheek:
  de tweede verdieping ontvangt david baldacci.
  ‘ladies and gentlemen, we got him’ zo opende ed de boer van de bibliotheek de meet and greet met david baldacci, georganiseerd samen met boekhandel manschot. een uniek publiek optreden van de succesvolle thrillerauter, naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘de aanslag’ (oorsronkelijke titel ‘the hit’). baldacci blijkt een makkelijk verteller, is innemend, onderhoudend en absoluut niet gespeend van humor. het moet de bibliotheek genoegen hebben gedaan dat baldacci het belang van bibliotheken ‘als teken van democratie, als bron van meningen en informatie’ onderstreepte.

  het werd spannend, de jaren negentig van de vorige eeuw. ludlum werd oud, forsyth zou ophouden, bij seymour liep het altijd slecht af. op dat toneel verscheen een nieuwe ster. en hij bleef. overigens schreef baldacci al vijftien jaar voor een uitgever iets in hem zag. david baldacci schrijft thrillers in een tempo waar een bekende keten hamburgers mee uitserveert. opvallend genoeg is hij niet de enige met een juridische achtergrond in dit genre. dat zegt wellicht iets over de dunne grens tussen goed en kwaad. en dat verklaart dan weer waarom de amerikaanse regering dit soort auteurs vraagt doemscenario’s te schrijven, zodat men daar maatregelen uit kan genereren. hij schrijft minder gedetailleerd dan de eerder genoemde schrijvers, maar zeer toegankelijk met boeiende plots.

  baldacci: the hit

  verdieping twee, ze zucht en kraakt
  heel nieuwegein en ommestreken,
  wat heeft men er naar uitgekeken,
  baldacci, die ’t publiek zo raakt

  en dan applaus, daar zit de man
  die steeds weer uitkomt met een thriller
  diep in zijn geest woont vast een killer
  zo als hij moord beschrijven kan

  het tempo hoog, he writes for fun
  hij investeert in ’t personage
  dat geeft het plot veel meer bagage
  hard werk? hij wordt er happy van

  zijn nieuwste boek het heet ‘the hit’
  fragmenten worden voorgelezen
  men hoort dan; hij hoeft niet te vrezen
  of daar genoeg suspense in zit

  de meet and greet, geen tel was saai
  ’t ontraf’len van de kunst van schrijven,
  hij had wel langer mogen blijven
  ’t publiek ervaart how time can fly

  © ton de gruijter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s