‘Ik mis de geur van papier.’

Je bent nu van mij van Hans Koppel
‘Een papieren boek voelt tenminste als een écht boek!’

‘Ik wil echt iets in mijn handen hebben als ik een boek lees; ik wil kunnen voelen hoeveel pagina’s ik ga lezen.’

‘Bij een e-reader mis je de geur van papier en het geritsel als je een pagina omslaat.’

‘E-books zijn hartstikke duur, dus ik koop liever een papieren boek, want dan heb ik meer waar voor mijn geld.’
Je hebt voorstanders en tegenstanders van digitaal lezen. Sommige mensen blijven van papier houden en kunnen het zich niet voorstellen dat digitaal lezen ook zijn voordelen heeft. Misschien wel meer voordelen dan het lezen en bezitten van een papieren boek.

Er wordt mij vaak gevraagd waarom e-books eigenlijk zo ontzettend duur zijn. ‘Het is toch gewoon een digitaal bestandje? Er komt geen papier aan te pas, dus het kan vast veel goedkoper.’

Hoe worden e-books gemaakt?

E-books zijn inderdaad ‘gewoon’ bestandjes. Er wordt echter vergeten dat deze bestandjes echte boeken zijn, al zijn het dan digitale boeken. Ook bij het maken van een e-book komt heel wat werk kijken.

De tekst is in de meeste gevallen vertaald, en altijd geredigeerd en gecorrigeerd om de papieren editie te kunnen maken. Het bestand dat gebruikt wordt bij de drukker om de paperback te maken, dient als basis voor het te maken e-book. Voor een e-book is echter een ander bestandsformaat nodig, dus de tekst moet opnieuw naar de zetterij om opgemaakt te worden.

Voor het e-book is het nodig dat de zetter een epub-bestand maakt. Dit doen ze door de tekst uit het Word-bestand stijlen mee te geven (te coderen), zodat elk hoofdstuk op een nieuwe pagina begint en titels van hoofdstukken in een groter lettertype komen te staan dan de rest van de tekst. Tot slot volgt er nog een laatste controle van het bestand door de bureauredacteur voor de inhoud en er wordt een technische check op het bestand gedaan. Als alles goed is, kan het e-book geupload worden bij het Centraal Boekhuis en is het leverbaar.

Er zijn dus meerdere mensen betrokken bij de totstandkoming van een epub. Daarnaast moet een deel van de eerder gemaakte kosten (zoals de vertaling) ook niet vergeten worden. En dat heeft tot gevolg dat een regulier e-book niet voor slechts een paar euro aangeboden kan worden. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, zoals speciale acties waarbij een e-book wel (tijdelijk) heel goedkoop verkrijgbaar is.

Ik ben om!

Ik ben zelf helemaal om: een e-reader is een geweldige uitvinding! Het scheelt boeken meeslepen als ik op vakantie ga (en het van tevoren moeten kiezen welke boeken er mee mogen op vakantie en welke niet). Op een e-reader kun je met gemak honderd boeken meenemen, zodat je op je vakantiebestemming kunt bepalen welk boek je graag wilt lezen.

Daarnaast scheelt het lezen van e-books een hoop ruimte in huis. Vroeger vulden de boekenplanken zich in razendtempo en moest er al snel een extra boekenkast komen. Nu heb ik een e-reader vol boeken, waardoor ik mijn eigen bibliotheek letterlijk in één hand kan houden. Ik kan mijn boekencollectie bijvoorbeeld makkelijk meenemen als ik met de trein naar mijn werk ga.

(En ja, heel mooie uitgaven komen stiekem toch nog in mijn kast te staan.)

Nina Olfers

Je bent nu van mij van Hans Koppel

Advertenties

4 gedachtes over “‘Ik mis de geur van papier.’

  1. Ik vind het zo vreemd dat mensen verwachten dat een e-boek bijna gratis is. Alsof de kosten van een boek enkel in het drukken zitten! Binnenkort ga ik mijn eerste digitale boek lezen (wel op de iPad, want een e-reader heb ik nog niet).

  2. Pingback: Luiwammesen | awbrunablog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s