Boeken voor de koning

‘Daar sta je dan’,  of beter gezegd: daar stond u dan (ik ben nog wat ouderwets in zulk soort zaken, en een koning mag je volgens mij best met ‘u’ aanspreken). Niet gekroond, maar wel ingehuldigd, en meteen met inspirerende ambities van start gegaan. ‘Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ’ zei u in uw inhuldigingstoespraak. Tja, als de koning zoiets zegt, dan ben ik wel meteen benieuwd wat dat dan is dat ons verenigt (zeker omdat zijn echtgenote half Nederland over zich heen kreeg toen ze verklaarde dat er helemaal geen sprake was van één Nederlandse identiteit).

Maar misschien weet de koning het zelf ook wel niet precies, dacht ik toen, en was het slechts een voorzichtig voorzetje naar zijn onderdanen om hem een beetje op weg te helpen: ‘Als jullie, onderdanen, mij nou eens vertellen wat jullie verenigt…’ Nou, die uitdaging wil ik wel aangaan. Niet omdat ik dat zelf zo goed weet, maar de schrijvers die wij uitgeven hebben daar fantastische thrillers over geschreven. Dus trek ik vandaag de stoute schoenen aan en stuur ik, hoogstpersoonlijk, een pakketje boeken naar Villa Eikenhorst voor de koning om ideeën op te doen.

Als allereerste boek krijgt hij In vredesnaam van Daniëlle Hermans, over een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis: de Vrede van Utrecht. Nu heeft onze vorst geschiedenis gestudeerd, dus hij zal er wel wat van afweten, maar het kan nooit kwaad hem weer een opfriscursus te geven. ‘Utrecht’ maakte immers een einde aan geschillen in Europa en oorlogen in heel de wereld, maar liet ook zien hoe Nederlanders toen al een alles verbindende rol speelden in de internationale politiek. En het is nog bloedspannend ook…

Daarnaast krijgt de koning uiteraard Wild water toegestuurd, van Ruben van Dijk. Zal hij leuk vinden, hij heeft wel iets met water, en als er iets is dat ‘ons Nederlanders’ verenigt dan is het wel onze strijd tegen het water. Deze ecothriller over een dijkdoorbraak die het westen van Nederland onder water zet (ook Wassenaar, dus zelfs op de Eikenhorst houden ze het niet droog), zou iedere Nederlander eigenlijk moeten lezen, want het gevaar dat de schrijver schetst bestaat helaas daadwerkelijk…

Als laatste boek zal ik onze nieuwe koning De vlinder en de storm toesturen, van Walter Lucius. Deze thriller is pas net verschenen en meteen al genomineerd voor de Schaduwprijs voor de beste spannende debuutroman van dit jaar. Geen aardappels met gehaktballen in deze thriller, geen Elfstedentocht of haring happen, maar een heel andere kant van Nederland: de multiculturele (als je dat woord nog mag gebruiken) samenleving, maar ook de centrale positie die Nederland nog altijd inneemt in de internationale handel (wat niet altijd positief hoeft te zijn, zoals uit deze thriller blijkt, maar ook dat hoort bij onze geschiedenis). Nou heeft de grootvader van de koning, prins Bernhard, met die internationale handel destijds al wat ervaring opgedaan, met als gevolg dat hij zijn uniform aan de wilgen moest hangen, dus daar weet men in huize Oranje wel het nodige vanaf. Maar onze nieuwe koning moet ook weet hebben van de Nederlandse helden anno 2013, die met Afghaans, Marokkaans en Italiaans bloed in hun aderen de moderne misdaad bestrijden. Daar kan een vorst met Duits-Russische blauw bloed in zijn aderen zich vast wel mee identificeren.

Al met al een mooie verzameling thrillers voor de koning om mee te beginnen. Wat ons Nederlanders nu precies verenigt, daar durf ik nog steeds geen antwoord op te geven, maar als je de boeken van onze Nederlandse schrijvers erop naslaat, komt je een heel eind. Dus doe mee en geef leestips aan de koning. Welke boeken zou hij moeten lezen?

Steven Maat

In vredesnaam-300dpiWild water 300dpiDe vlinder en de storm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s