Tovenarij

Jij bent de volgende - Hurwitz De afgelopen maanden ben ik regelmatig langs geweest bij het bedrijf dat de opmaak van onze boeken verzorgt. Pre Press Media Groep in Zeist ontvangt via de productieafdeling de Word-bestanden met tekst en zorgt ervoor dat de tekst uit een Word-bestand omgetoverd wordt tot een opgemaakte proef. Dit proces en de samenwerking verlopen al jarenlang op een goede en efficiënte manier, dus je vraagt je wellicht af waarom ik de afgelopen tijd regelmatig naar Zeist ben geweest…

Ik leer toveren

Ik ga de teksten zelf omtoveren tot een opgemaakte proeven! Tijdens mijn bezoeken aan Pre Press heb ik geleerd dat omtoveren niet vanzelf gaat; er komt nog best wat bij kijken. En dat geldt steeds opnieuw, want elk boek is een nieuw project en heeft weer nieuwe tekst die op een bepaalde manier in de proef moet komen.

Pre Press heeft een programma ontwikkeld waarmee ik op een redelijk makkelijke manier zelf de proeven kan opmaken. Toen het grootste deel van het programma Page-it af was, ben ik samen met collega Hans van productie  naar Pre Press gegaan om te praten over de mogelijkheden. Wat kan er allemaal met Page-it? Wat kan er niet? Wat willen we graag als extra opties? Waar moet bij de afronding van het programma nog aandacht aan besteed worden? Welke templates zijn er nodig voor de verschillende soorten boeken?

Leuk en leerzaam

Het is interessant om het werk van de zetterij echt te zien en zelf te ervaren hoe het is om proeven op te maken. Ik heb inmiddels een inwerkperiode achter de rug waarbij Johan en Leon van Pre Press mij geleerd hebben om te gaan met Page-it en InCopy.

Het eerste resultaat is er, want ik heb inmiddels vier proeven in Page-it gemaakt! Deze proeven, onder andere de nieuwe thriller van Gregg Hurwitz, worden op dit moment gecorrigeerd door freelance correctoren. Zodra de correcties bij mij binnen zijn, kan ik me verdiepen in de volgende fase van het nieuwe proces: zelf de correcties doorvoeren in de proef, zodat er uiteindelijk een heel mooi eindproduct komt.

Nina Olfers

Advertenties

2 gedachtes over “Tovenarij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s