Hoe word je bestsellerauteur?

‘Hoe word je bestsellerauteur?’ is waarschijnlijk de meest gestelde vraag die ik van (aankomende) schrijvers te horen krijg. Het antwoord is heel simpel: ik heb geen flauw idee. Misschien klinkt dat raar als je bedenkt dat we bij AW Bruna al meer dan honderd jaar schrijvers heel succesvol uitgeven, maar het is wel de waarheid. Er is geen ‘formule’ om succesvol te worden, er zijn geen vaste regels die je als schrijver moet volgen om gegarandeerd dat ultieme doel te bereiken: een plek hoog op de bestsellerlijst.
Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om de bestsellerlijst te ‘veroveren’. Suzanne Vermeer wist meteen met All-inclusive de bestsellerstatus te bereiken en alle Vermeers sindsdien hebben die status ook behaald. Of kijk eens naar het succes van Deon Meyer, die in eerste instantie amper werd opgemerkt door de lezers, maar met zijn thriller 13 uur plots de bestsellerlijst bestormde. Nou kun je zeggen: dat is puur geluk, want 13 uur werd verkozen tot ‘Thriller van het jaar’ door VN’s Detective & Thrillergids en wat zou er gebeurd zijn als hij die prijs niet had gewonnen? Misschien zit daar een kern van waarheid in, maar tegelijkertijd is ook het winnen van een prijs natuurlijk geen garantie dat het boek een bestseller wordt. Als uitgever kan en moet je natuurlijk wel het een en ander doen om dat succes vervolgens ‘af te dwingen’, en uiteraard proberen wij dat zo goed mogelijk te doen. Maar soms hebben we succes, en soms ook niet. Dus om nou te concluderen dat ‘prijzen winnen’ de gouden formule is…
Veel belangrijker dan al het andere voor het bereiken van de bestsellerstatus, is de inspanning die de schrijver zelf verricht. Want wat Suzanne Vermeer en Deon Meyer met elkaar gemeen hebben, is dat de schrijvers ontzettend veel werk hebben verzet om telkens weer dát ene boek te schrijven dat de harten van de lezers verovert, om dát boek te perfectioneren tot het maniakale af. Schrijven, schrappen, herschrijven, of gewoon helemaal opnieuw beginnen. Dag in, dag uit. Week na week, maand na maand. Onderzoek doen, kritiek van meelezers verwerken, opnieuw beginnen. Schrijven, schrappen, opnieuw beginnen.
Schrijven is werken. Heel. Hard. Werken. En ik vind dat bijzonder knap, die enorme gedrevenheid van schrijvers om hun lezers het beste boek voor te schotelen dat ze in zich hebben. Een authentiek spannend verhaal, met personages met wie je kunt meeleven en een spanningsboog die je op het puntje van je stoel houdt. En als je het mij vraagt, ligt daarin besloten ook het antwoord op de vraag: ‘Hoe word je een bestsellerauteur?’ Misschien bestaat er geen echte bestsellerformule, is er geen garantie voor succes, maar alles valt of staat met die absolute gedrevenheid van de schrijver, die soms haast obsessieve drang om dat ene superboek te schrijven. Goed. Beter. Best. Bestseller.

Steven Maat

7 dagen 72dpi   Route du soleil-72dpi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s