Rare jongens, die uitgevers

Uitgeven is een (langzame) marathon lopen. Je bent niet alleen bezig met de boeken die al zijn uitgegeven en waar je nog marketing- en verkoopaandacht aan moet geven, maar ook met de boeken die binnenkort gaan uitkomen of pas volgend jaar.*) Als een soort dansende octopus met de ronddraaiende kop van een uil begeef je je in heden, verleden en toekomst en verkoop je ideeën, verhalen en informatie als een marktkoopman 2.0. Rare jongens, die uitgevers.

Afgelopen maandag en dinsdag hadden we aanbiedingsvergadering. Een marathon in het klein. De uitgevers en redacteuren presenteren dan intern aan collega’s de boeken en auteurs die het volgende trimester uitgegeven zullen gaan worden. Vooral erg nuttig voor onze vertegenwoordigers, die de komende maanden de titels voor het najaar aan de boekhandel zullen gaan aanbieden (vandaar de naam aanbiedingsvergadering). De bedoeling is om de vertegenwoordigers met zoveel mogelijk munitie en kennis op pad te sturen om een zo goed mogelijk verkoopresultaat bij de boekhandels te halen.

Verkoopresultaat bij de boekhandelaar?! Het gaat toch zeker om de verkopen aan de consument? Jazeker, maar in de boekhandel liggen lang niet alle titels die leverbaar zijn van alle uitgeverijen. De boekhandels maken zelf hun selectie, dus het is aan de uitgeverij om de boekhandel enthousiast te krijgen over zoveel mogelijk eigen titels, zodat die goed zichtbaar in de winkels komen.

Zo’n aanbiedingsvergadering is bijna feestelijk, want alles is nog mogelijk en als je de passie waarmee we over nieuwe titels spreken zou kunnen omzetten in elektriciteit, zouden we er een jaar het licht op kantoor van kunnen laten branden. Ik moet zeggen dat aan het eind van de tweede dag, de energie een beetje opraakt, maar wat wil je na 13 uur je uitsloven als circusartiest, praten, luisteren, zingen, dansen en klappen (rare jongens, die uitgevers). **)

Soms vragen we bij zo’n vergadering auteurs zelf wat over hun werk te komen vertellen. Bij A.W. Bruna Fictie hadden we onze debutante en forensisch expert Carina van Leeuwen uitgenodigd. Haar boek Vuurproef wordt het eerste deel in de politieserie Unit Plaats Delict, over forensisch rechercheur Renee Spaan (helaas mensen, nog even wachten tot januari 2014). Om een idee te geven wat een forensisch rechercheur nu eigenlijk doet, kregen we een mini-college (met smiley’s!, rare jongens, die rechercheurs) waarin ze aan de hand van een verzonnen case over een moord op een van onze collega’s (je zag op sommige gezichten een vileine grijns verschijnen, wie hadden ze als slachtoffer in gedachten?) ons de stappen liet zien die in een forensisch onderzoek worden genomen. Dat deed ze met verve – en daarmee had ze haar vuurproef bij ons met glans doorstaan – en werd spontaan door de vertegenwoordigers uitgenodigd om zoiets ook op de beurzen waar zij de inkopers van de boekhandels spreken, te komen doen. Kijk, dat is jezelf verkopen!

*) Het feit dat we niet allemaal slank zijn door al dat geploeter, heeft te maken met de liefde voor drank en borrels, maar dat is een ander verhaal, materiaal voor een andere blog.

**) Goed boek trouwens, 13 uur van Deon Meijer (en dit is geen sluikreclame, het boek is vorig jaar door de onafhankelijke Vrij Nederland Thriller & Detectivegids tot Thriller van het Jaar uitgeroepen). Voor in de vakantiekoffer! Maar ik weid alweer uit, tips voor de vakantiekoffer zijn ook een blog op zich.

Juliette van Wersch

Carina     Leeuwen_Vuurproef

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s