De beste boeken… voor tijdens mijn vakantie

Ik ben zelf een liefhebber van lijstjes met boeken, films, cd’s en dergelijke die je door anderen worden aangeraden onder het motto: de beste [vul categorie in naar keuze] voor [vul gelegenheid in naar keuze]. De beste cd’s voor onder de kerstboom, de beste films voor een druilerige zondagmiddag, de beste romans om cadeau te geven, enzovoort. Nou is alleen het probleem met dergelijke lijstjes als het over boeken gaat, dat ik nog zoveel boeken op mijn nachtkastje heb liggen die ik echt heel graag wil lezen, maar waarvoor ik nooit de tijd heb. Om daar nou nog meer boeken aan toe te voegen…
Daarom heb ik besloten voor mezelf een lijstje te maken met boeken die ik deze zomer nu eindelijk eens ga lezen. Of dat gaat lukken? We zullen het zien, ik laat nog wel weten hoe ver ik kom, maar dit is mijn lijstje, in willekeurige volgorde, van de beste boeken voor tijdens mijn vakantie:

1) Stephen King / 11.22.63 – gekocht toen ik vorig jaar in Amerika was, fantastische auteur die ik al heel lang bewonder.
2) Ian McEwan / Sweet Tooth – vanaf het moment dat ik zijn Child in Time las, is dit een van mijn favoriete auteurs. McEwan kan in 1 pagina meer vertellen dan andere auteurs in een heel boek kunnen.
3) James Lee Burke / Black Cherry Blues – Burke heb ik pas laat ontdekt en dat is echt een gemis geweest. Zeer sfeervolle misdaadverhalen die zich in Florida afspelen, ik ben vorig jaar begonnen met de Dave Robicheaux-serie vanaf boek 1 te (her)lezen. Dit is boek 3, er zijn er 20.
4) Joop van den Broek / Parels voor Nadra – een klassieker binnen de Nederlandse misdaadliteratuur, die ik jaren geleden voor het eerst en laatst las. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking.
5) Eveline Stoel / Asta’s ogen – het verhaal van een Indische familie; schijnt heel mooi en herkenbaar te zijn.
6) George Pelecanos / Down by the River Where the Dead Men Go – van Pelecanos ken ik met name zijn latere boeken, deze oudere titel mag ik nog ontdekken.
7) Kevin Barry / City of Bohane – onlangs gekocht toen ik in Ierland was, winnaar van de IMPAC Dublin Literary Award; ik ben benieuwd, de openingspagina’s zijn sterk.
8) Richard Price / Lush life – auteur van onder andere Samaritan en het verfilmde The Wanderers. Alleen al vanwege zijn dialogen verheug ik me hierop, rauw en poëtisch tegelijkertijd

Genoeg smaken om uit te kiezen, lijkt me, en het gaat me natuurlijk nooit lukken om ze deze zomer allemaal te lezen, maar je moet jezelf doelen stellen. Wat ik me wel afvraag: doen anderen dat nou ook, zo’n stapel klaarleggen om te gaan lezen, of kiezen de meeste mensen één enkel boek uit de kast? En wat gaat iedereen lezen deze zomer, de nieuwe bestseller van Dan Brown of juist dat kleine pareltje dat al jarenlang wordt gekoesterd? Ik ben benieuwd. Hoe dan ook, veel leesplezier deze zomer!

Steven Maat
boekenkast

Advertenties

5 gedachtes over “De beste boeken… voor tijdens mijn vakantie

  1. Mijn lijst is eindeloos, maar ik hou mijn doel behapbaar en dat is dat ik deze zomer toch echt eindelijk “Gone Girl”/ “Verloren vrouw” (vorig jaar verschenen als “Donker hart”) van Gillian Flynn ga uitlezen….

  2. Mijn lijst is ook erg lang, ik heb nog ongeveer 50 ongelezen boeken op mijn boekenplank staan. Ik hoop dat ik daar in de zomervakantie wel 10 van kan lezen… O.a. Vaslav van Arthur Japin, Ik krijg je wel van Sophie Kinsella en Villa Triste van Lucretia Grindle.

  3. Mijn lijst is een ‘levende’ lijst, deze groeit terwijl hij ook krimpt. Ik heb wat afspraken om bepaalde boeken te lezen (en hier een recensie van te schrjven), waarvan ik zelf ook denk dat ze de moeite waard zijn. Als ik een boek uit heb, ligt een nieuwe weer op de loer … Fijne vakantie Steven !

  4. Mijn vakantiestapel is ongeveer net zo hoog als ik lang ben (1.73 m)… Ook op mijn lijstje staat GONE GIRL van Gillian Flynn. Daarnaast onder meer THE TESTAMENT OF GIDEON MACK van James Robertson, WINTERLOGBOEK van Paul Auster (maar misschien moet ik die doorschuiven naar de winter?), DE VIJAND VAN MIJN VADER van Almudena Grandes, JOYLAND van Stephen King, VADER van Karl Ove Knausgaard en TRANS ATLANTIC van Colum McCann. En nog 247 andere boeken… Te weinig tijd!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s