Hobby als werk

Ik werk nog maar nauwelijks een dag bij AWB Fictie of ik mag al een blog schrijven! Gelukkig weet ik wel redelijk wat me te wachten staat, sinds mijn stage in 2010 loop ik af en toe, soms wat regelmatiger, rond bij A.W. Bruna Uitgevers. Tijdens vakanties of drukke periodes viel ik in, en ik ben bureauredacteur bij Uitgeverij Signatuur, een fonds van Bruna. Maar vanaf nu werk ik ook twee dagen in de week als bureauredacteur bij Fictie!

Het is wel een overgang, zo van de literatuur naar de thrillers en romantische fictie. Eigenlijk was ik nooit zo’n thrillerlezer, maar sinds mijn stage in 2010 ben ik goede thrillers gaan waarderen. Zeker als je je echt kunt inleven in de personages, en je met hen de misdaad induikt. 13 uur van Deon Meyer vond ik bijvoorbeeld briljant, met de wat knorrige inspecteur Bennie Griessel, een enorm goede spanningsboog, én een heel interessante omgeving waar het moordonderzoek zich afspeelt: Zuid-Afrika. Maar ook thrillers die zich juist dicht bij huis afspelen, kunnen heel interessant zijn. Dat bewijst In vredesnaam van Daniëlle Hermans, dat zich in ‘mijn’ Utrecht afspeelt. Een nieuwe ervaring, om te lezen over de bekende straatnamen, maar dan in een heel andere tijd (1713, bij het sluiten van de Vrede van Utrecht). Maar gelukkig mét stoere vrouwen.
De romantische boeken van AWB Fictie ‘hoor’ je misschien niet te lezen als je de opleiding Literatuurwetenschap hebt gedaan, maar stiekem zijn het natuurlijk heerlijke boeken, zeker in combinatie met chocola en thee. Het liefst zie je toch ook gewoon dat die vrouw na alle moeilijkheden haar prins verovert; ook al is dat misschien niet literair verantwoord of lijkt het niet op de werkelijkheid. Lezen is ook ontsnappen uit de werkelijkheid, lezen over mensen en situaties die anders zijn dan je gewend bent. Boeken hoeven je niet altijd te laten nadenken over de belangrijke zaken van het leven, maar mogen ook best puur ontspanning zijn

Ik kijk ernaar uit om veel nieuwe boeken te mogen lezen en ontdekken tijdens mijn tijd bij A.W. Bruna. Ook al kun je je als je een boek leest voor je werk niet zo goed ontspannen als wanneer je thuis met een kop thee op de bank zit, toch weet ik zeker dat ik met veel plezier bezig zal zijn met mijn baan én mijn hobby. Een bevoorrechte positie.

Nienke Wieldraaijer

Advertenties

Een gedachte over “Hobby als werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s