Luiwammesen

retailers ebook

De mens wordt steeds luier. En het wordt ze in de schoot geworpen. Internet hoef je niet meer via een inbelverbinding aan te trappen. Je hoeft je bank niet af om een warme maaltijd op tafel te toveren. Genoeg online restaurants of supermarkten die je bestelling willen bezorgen.

Hetzelfde geldt ook voor e-books. Zoals mijn collega Nina in april al uitvoerig vertelde in haar blog post ik mis de geur van papier is een digitaal boek ook zo’n gemak. Je hele bibliotheek heb je in één hand, waar je ook maar bent. Maar gemak is ook: à la carte zelf bedenken welk boek je wilt lezen en – afhankelijk van de e-reader – het e-book ter plekke aankopen en direct beginnen met lezen. Dat het niet zo makkelijk is om het e-book te produceren, legt Nina er ook perfect uit.

Ik wil nog wel een stukje verder gaan in het gemak van digitaal lezen. Want als digitale lezer, welk apparaat of app gebruik je dan? Ik gebruik drie apparaten om e-books te lezen, de iPad, iPhone en een Sony e-reader. Lezen op de iPad gaat me prima af, op het reflecterende scherm na dan. Dat komt vooral door de Readmill applicatie die ik er op heb staan. Een superfijne reader die ook nog eens je boeken in de ‘cloud’ bewaart, waardoor ik het boek verder kan lezen op mijn iPhone als de iPad niet in de buurt is. Dat is pas echt gemak. Wat het nóg gemakkelijker zou maken, is als ik die applicatie op mijn Sony e-reader zou kunnen openen. Want lezen op een e-ink scherm heeft toch wel de voorkeur.

De vraag is dus, wanneer komt ‘ie? De e-reader waarmee ik direct bij mijn e-books kan komen en daarop verder lezen waar ik was gebleven. Ook al is dat op een ander apparaat. Nu zul je denken dat dat kan met bijvoorbeeld Kobo of een Kindle. Dat klopt, maar alleen met e-books gekocht in de bijbehorende winkel.

Ik koop bijvoorbeeld graag fraaie e-book aanbiedingen bij een bol.com, e-book.nl of zelfs een NRC Lux. Maar die e-books kan ik niet ‘syncen’ met de ‘cloud’ van deze fabrikanten – om het in oer-Hollandse termen te zeggen. Ik pleit dus voor ‘freedom of purchase’!

Als we onze boodschappen vanaf de bank in de keuken kunnen krijgen, dan moet een digitaal boek gekocht bij een willekeurige webwinkel toch ook op diverse apparaten te openen zijn?

Dorien Morselt
Online Sales Coordinator

Advertenties

3 gedachtes over “Luiwammesen

  1. Met mijn Kobo Glo kan ik e-books in de Kobo store kopen, maar ook op bol.com en bijvoorbeeld e-books.nl. Maar Apple blijft helaas een apart verhaal, dus of het er op korte termijn van gaat komen dat je een e-book echt op al je apparaten kunt lezen… ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s