Buy local!

In september was ik op vakantie in Amerika en ook op vakantie kan ik het niet laten om een boekhandel binnen te lopen zodra ik die zie. Een paar boekwinkels zijn mij bij gebleven: The Alley Cat in het Mission District in San Francisco, The Small World Bookstore in Venice Beach, Los Angeles (met kat Conan the Librarian) en Braun Books in Cedar City. Allemaal boekhandels waarbij de passie en de ondernemingszin er vanaf spatte. Boekhandels waar ik uren in zou kunnen ronddwalen als mijn man niet ongeduldig buiten op de stoep stond te wachten (Nee hoor schat, kijk jij maar rustig rond. Ik wacht hier wel even. Right.) Maar wat mij nog het meest opviel, was de campagne om vooral lokaal je boeken te kopen. Boekhandels die toch mijlenver bij elkaar vandaan liggen, hadden wel allemaal deze mooie rode poster in de etalage hangen. Samenwerken, maar wel uitgaan van je eigen kracht.

kat    smallworld    local
Terug in Nederland zag ik dit artikel in Trouw wat precies aansluit bij het beeld dat ik al kreeg tijdens mijn vakantie. De trend lijkt daar gekeerd; er is weer ruimte om te groeien voor de lokale boekhandel!

Ook in Nederland zien we steeds meer van dit soort initiatieven. Bijvoorbeeld bij Boekhandel Broekhuis met de campagne Hart voor je stad of met onze eigen campagne dit najaar Schrijvers op tournee, waarbij op 1 en 2 november heel veel schrijvers juist bij boekhandels gaan optreden om te laten zien dat er ook in de Nederlandse boekhandels veel te beleven is. Voor meer informatie over Schrijvers op tournee, klik hier. Zie ik jou ook op 1 of 2 november?

Joska de Kruijf

Advertenties

3 gedachtes over “Buy local!

  1. Hoi Joska, ik heb goed nieuws voor je, wij zijn vanuit de KBb / Boek & Bedrijf bezig om de succesvolle campagne die Kees Schfrat van boekhandel Broekhuis ontwikkeld heeft, in nederland te gaan uitrollen. We staan wekelijks in andere steden op het podium op groepen retailers per gemeente enthousiast te maken voor dit concept. De boekhandel is hierbij de initiator die zorgt dat in zijn/haar regio de ondernemers en gemeente/winkeliersvereniging enthousiast worden over dit concept. Wij willen ok zoveel mogelijk straten rood laten kleuren! Meer info is te vinden op http://www.boekenbedrijf.nl of via mail naar vrolijk@boekbond.nl
    Paula Vrolijk, Koninklijke Boekverkopersbond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s