Een boekenbeurs: schoolreis of workout?

Een boekenbeurs is goed voor je netwerk, maar slecht voor je gezondheid. Een soort schoolreisje, waar je en passant een paar stevige kuiten van krijgt, een doordraaiende lever en tongspierpijn.

Afgelopen week zijn de meeste uitgevers en redacteuren naar de internationale boekenbeurs in Frankfurt geweest. Dat zorgde voor veel rust op kantoor, zoals jullie in de blog van collega Nienke hebben kunnen lezen, maar de reis was voor een groot deel van uitgevend Nederland wat enerverend. Het schoolreisjesimago werd versterkt wegens een niet functionerende trein waardoor we per bus de grens over moesten en pas in Duisburg in een ICE-trein konden stappen.

De beurs begint officieel pas op woensdag, maar we arriveren al op maandag om tussen twee grote hotels heen en weer te lopen en alvast afspraken te kunnen doen met foreign rights managers, buitenlandse redacteuren en literaire agenten. Dat kan een hoog schoolreüniegehalte hebben. Ofwel omdat je met alleen mensen afspreekt die je ook echt kent, ofwel omdat je verloren in een overvolle hotellobby aangesproken wordt door iemand die je niet kent en die op zoek blijkt naar iemand anders. En dat alles onder het genot van een drankje dat vier zo duur is als normaal (wanneer er geen beurs is).

Dan de grote volksverhuizing naar het beursterrein: kilometers lopen (dit is niet overdreven, iemand had een stappenteller bij zich en we leggen blijkbaar gemiddeld zo’n 9 tot 10 kilometer per dag af!), speeddatend de dag door om te horen wat er new, hot and happening was. Elk halfuur een andere afspraak, waar je als redacteur of uitgever boeken en manuscripten krijgt aangeboden die je wel/niet* wilt lezen (*doorstrepen wat van toepassing is; meestal het laatste).

’s Avonds gaat de training van je tong gewoon door tijdens gesprekken bij borrels, diners en feestjes. Je moet verder redelijk fit zijn, wil je de gemiddelde alcoholinname van een boekenvakker bijbenen. Bovendien lig je vaak niet voor 1 uur in je bed (dat is nog vroeg!).

Soms gebeurt er iets wat buiten je zorgvuldig (maanden van tevoren) geplande schema om gaat: er wordt tijdens de beurs een bod gedaan op de rechten voor een Nederlandse uitgave van een buitenlands boek. Als het in de categorie spanning, crime, thrillers en romantiek valt, moeten we even opletten: hebben we het desbetreffende boek gelezen en zouden wij het ook willen hebben?

Op onze laatste beursdag was dat het geval. We kregen een deadline voor het eerste bod en vervolgens een krappe nieuwe deadline voor ons beste bod, met maar 3 uur verschil. Het was duidelijk dat de agent hier nog even een deal tijdens de beurs uit wilde slepen. Na veel bellen, mailen en lezen, hebben we uiteindelijk het boek niet gekregen (iemand anders bood meer), maar dat soort momenten doen nog even extra een beroep op je zenuwen.

Moe en voldaan weer naar huis, godzijdank in een rechtstreekse trein en vandaag gewoon maar weer met de auto naar kantoor.

Juliette van Wersch

Adjunct-uitgever A.W. Bruna Fictie

bezoek Frankfurt  logo FrankfurtFrankfurter Buchmesse 2012, Frankfurt book fair 2012

Advertenties

Een gedachte over “Een boekenbeurs: schoolreis of workout?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s