Fifty bales of hay

fifty-bales-of-hayFrankfurter Buchmesse 2013
Na het ontbijt in het hotel begeven mijn collega’s en ik me met de metro richting de Messe waar ons een volgepakt programma wacht van afspraken met literair agenten, rights managers, uitgevers en redacteuren.
Elke afspraak duurt dertig minuten en in die korte tijd  probeert de rights manager of agent de nieuwe boeken die hij of zij vertegenwoordigt aan mij te verkopen.  Omdat de tijd zo beperkt is en de agent zijn boeken natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk probeert aan te bevelen, wordt er nogal eens gebruikgemaakt van vergelijkingen met bestaande bestsellers, films of tv-series, met als doel in een klap duidelijk te maken wat soort boek het is. Zo is het dit jaar de trend om –  tot vervelens toe – alle thrillers te vergelijken met GONE GIRL, de Amerikaanse bestseller van auteur Gillian Flynn.
Die vergelijkingen kunnen heel nuttig of inzichtelijk zijn, maar soms slaan agenten of rights managers een beetje door…
Zo hoorde ik tijdens de afgelopen Buchmesse de vergelijking ‘BREAKING BAD meets THE WIRE – but with wizards’ en werd een auteur aanbevolen als ‘the David Sedaris of porn’.  Of wat te denken van ‘Dit is zoiets als AMERICAN BEAUTY, met elementen van HET DINER, geschreven in de stijl van STRALENDE MEISJES en met een vleugje van WE MOETEN HET EVEN OVER KEVIN HEBBEN.’
Toen was ik de draad wel even kwijt, en tja, ‘PRIDE AND PREJUDICE meets THE TERMINATOR’ vond ik ook wat lastig te plaatsen…

Ook worden er boeken gepitcht met werkelijk belachelijke titels. Zo hoorde ik onder meer THE WISDOM OF CHICKENS voorbijkomen, met de toevoeging ‘it will change everything you ever knew about chickens’ (Ja! Ik ren meteen naar de boekhandel!) en vertelde een agent enthousiast over de roman SEASON TO TASTE, OR HOW TO EAT YOUR HUSBAND. Tot slot was er de onvermijdelijke variant op de bestseller van E.L. James, met de onvolprezen titel FIFTY BALES OF HAY. Genre? ‘Sexy plattelandsfictie voor vrouwen’.
Aiii. Of toch dé bestseller van 2014?

Susan Sandérus
Acquirerend redacteur
A.W. Bruna Fictie

3 gedachtes over “Fifty bales of hay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s