Lijstjesfreak

foto 

Onlangs publiceerde NRC een lijstje met dé vijftig boeken van de laatste vijf jaar. Ik heb even zitten tellen en ik kom aan 13¼ boeken van deze lijst – ik ben onlangs begonnen in LA SUPERBA, dus die telt nog niet helemaal mee. Tjonge, nog 37 te gaan dus… Althans, dat ‘vindt’ NRC. Er zijn van die lijst een fiks aantal boeken die me helemaal niet aanspreken en die ik dus lekker links laat liggen.

Dit is mijn ‘stand’ tot nu toe:

 1. A.F.Th. – TONIO
 2. Herman Koch – HET DINER
 3. Ilja Leonard Pfeiffer – LA SUPERBA (heb ik voor een kwart uit…)
 4. Peter Buwalda – BONITA AVENUE
 5. Tom Lanoye – SPRAKELOOS
 6. Yves Petry – DE MAAGD MARINO (dit vond ik overigens een vreselijk boek)
 7. Joost de Vries – CLAUSEWITZ
 8. P.F. Thomèse – J. KESSELS, THE NOVEL
 9. Aravind Adiga – DE WITTE TIJGER
 10. David Vann – CARIBOU ISLAND
 11. Emma Donoghue – KAMER
 12. Michel Houellebecq – DE KAART EN HET GEBIED
 13. Jonathan Frantzen – VRIJHEID
 14. Roberto Bolaño – 2666

 Rond de feestdagen heb ik vrij – tijd om te lezen dus! – en op mijn leesstapel liggen onder meer I AM PILGRIM van Terry Hayes (verschijnt op 11 februari 2014 in Nederland!), THE LUMINARIES van Eleanor Catton, de winnaar van de Man Booker Prize 2013, HET BOEK ONT Anton Valens (jawel, ook op de NRC-lijst), Joost Zwagermans magnum opus AMERICANA, LIFE AFTER LIFE van Kate Atkinson en DE VIJAND VAN MIJN VADER van Almudena Grandes. En áls ik die boeken al allemaal uitkrijg (severe case of wishful thinking) dan heb ik nog niet eens het begin van mijn gigantische leesverlanglijst afgevinkt. O ja, en ik wil ook nog seizoen 2 van THE BRIDGE zien, seizoen 1 van ORANGE IS THE NEW BLACK en de laatste seizoenen van BREAKING BAD en DEXTER.

Zucht…

Het is grappig om te zien dat zo’n lijst met ‘dé vijftig boeken van de afgelopen jaar’ (boude formulering, toch?) altijd meteen veel discussie oproept. Zo werd er deze week een alternatieve lijst gepubliceerd, omdat de makers ervan vonden dat er op de NRC-lijst te weinig vrouwen stonden. Ook een mooie lijst met veel aanraders trouwens!

Omdat ik zelf een enorme lijstjesfreak ben vind ik het altijd heerlijk, al die opsommingen aan het eind van het jaar. Ik denk dat ik maar eens een lijst ga maken met alle boeken die ik nog wil lezen – mag dat dan een top-5000 zijn?

Susan Sandérus

 Hayes

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s