Uitgestorven op kantoor = klusjes wegwerken!

Als je rond kerst en oud & nieuw werkt, dan weet je van tevoren waar je aan begint: het is uitgestorven op kantoor, dus je komt eindelijk eens toe aan klusjes die normaal (lees: de rest van het jaar) blijven liggen.

In deze periode zijn er op een ‘drukke’ dag elf collega’s op kantoor en op de echte rustige dagen slechts vijf collega’s (van de normaal zo’n zestig (!) collega’s). Er heerst een ontspannen sfeer; geen stress, geen spoedprojecten, iedereen krijgt z’n werk zonder problemen af.

Er is wat extra tijd voor een praatje en ondanks dat het de fijnste werkdagen van het jaar zijn, hebben wij als werkenden medelijden met elkaar (en met onszelf) omdat de rest van Nederland op vakantie lijkt te zijn.

Gelukkig ben ik niet helemaal alleen

Gelukkig ben ik niet helemaal alleen

Mocht je je afvragen welke klusjes er in deze periode dan worden gedaan…

– Projectkasten opruimen: dit betekent dat ik door stapels papier heen ga om te kijken welke boeken er inmiddels zijn verschenen (die stapels papier kunnen weg) en welke nog niet (deze krijgen een net(ter) plekje in de kast.

– Administratie bijwerken: er staan veel ordners met informatie over oude projecten in de kast. Sommige ordners stammen uit het jaar nul en vallen bijna uit elkaar als je er alleen al naar kijkt. Deze mappen kunnen dus doorgenomen worden. Veel van de inhoud ervan kan weg en het deel dat bewaard moet worden, wordt (eindelijk eens) gedigitaliseerd. Weg met de mappen dus!

– Projecten zonder haast: er zijn altijd wel projecten die ‘een keer’ moeten gebeuren, maar die dus meestal blijven liggen omdat er de rest van het jaar altijd wel projecten zijn die voorrang krijgen. In deze periode is dat niet zo en komen deze projecten-zonder-haast alsnog aan de beurt.

– Epubs: de binnenwerken van de papieren boeken die sinds augustus verschijnen, maak ik zelf in het programma Page-it. Dit programma kan echter ook epubs produceren, dus hier heb ik me de laatste weken in verdiept. Het blijkt alleen wat ingewikkelder te zijn dan we dachten en niet alle systemen werken mee. Deze periode is dus bij uitstek geschikt om hier eens goed naar te kijken.

Opgeruimde projectkast

Opgeruimde projectkast

Uiteraard heeft werken rond kerst en oud & nieuw ook nadelen:

– Van vrijwel iedereen die je mailt krijg je een out of office-reply, waardoor je alsnog tot 6 januari moet wachten tot je een reactie krijgt.

– De verlichting bij ons op kantoor is zo ingesteld dat de lampen automatisch uitgaan als er geen beweging wordt waargenomen. Nu beweeg ik echt wel op mijn plek, maar de sensor zit een stukje verder, waardoor de verlichting elke tien minuten uitgaat (en ik moet opstaan om weer wat te kunnen zien).

– Oké, er zijn eigenlijk geen echte nadelen!

Maandag 6 januari = weg rust

Maandag komt iedereen weer terug na, voor de meesten, twee vrije weken. De rust zal verdwenen zijn en het echte werkende leven begint weer.

Stiekem is het ook wel weer fijn als iedereen terug is op kantoor. Projecten gaan weer lopen, er moet weer van alles geregeld worden, er zal weer stress heersen (want er zijn altijd projecten die gisteren af hadden moeten zijn), kortom: er komt weer leven in de tent!

Nina

5 gedachtes over “Uitgestorven op kantoor = klusjes wegwerken!

  1. Ook wel eens fijn om in zo’n rustige sfeer te werken. En ik hou ervan om af en toe schoon schip te maken!
    Zelf hou ik ook mijn hart vast voor 6 januari: als het goed is krijg ik dan zoveel antwoordmails, haha.

  2. Leuk om te lezen hoe dat dan gaat. Het lijkt me dat er dan inderdaad een heel andere sfeer op kantoor hangt! Als aanstaande lerares zal het voor mij toch altijd vakantie zijn rond de kerst, al begint ander werk (bij een uitgeverij?) me ook steeds meer te trekken..

    Ik heb trouwens net Ik weet wat je denkt (George) uitgelezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s