Gastblog: Carla de Jong over de Avond van het Spannende Boek

Na jaren van de Melkweg en Felix Meritus, was het de beurt aan het Willem de Zwijgerpakhuis om aan de vooravond van Juni – de Maand van het Spannende Boek de liefhebbers en makers van het genre te ontvangen. Met hoofdgast Tess Gerritsen, die ook het geschenkenboekje heeft geschreven en tal van andere gasten, was er weer een fraai programma neergezet. Als jurylid van de Schaduwprijs en presentator van de Literaire thrillersalon zag ik bijzonder uit naar deze avond. Niet in de laatste plaats omdat ik na weken van gedwongen zwijgen, niet meer bang zou hoeven zijn om mijn mond voorbij te praten over de prijswinnaar van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Enkelvoud, ja. Debutant Donald Nolet ging er met Versleuteld vandoor met beide prijzen. Hier en daar werd wat gemopperd over zoveel hebberigheid maar de meeste aanwezigen waren vooral nieuwsgierig naar het boek en de schrijver.

De Literaire thrillersalon mocht hem als een van de eerste interviewen. De beduusde Donald schoof samen met Almar Otten aan in de literaire thrillersalon die dit keer in samenwerking met het CPNB was georganiseerd. Hij bekende dat hij stiekem wel een beetje gerekend had op de Schaduwprijs, omdat hij als enige debutant ook op de shortlist voor de Gouden Strop stond. Maar beide prijzen incasseren ging zijn stoutste dromen te boven. Deze copywriter en Japanoloog schreef met Versleuteld een soepele thriller met internationale allure, over afluisterpraktijken in de tweede wereld oorlog. Churchill, Pearl Harbour en Roosevelt spelen een sleutelrol. Het boek mag zich met een mix van feiten en fictie met recht onder de noemer Factie scharen en is dan ook niet toevallig uitgekomen onder het Tomas Ross label van Cargo. Nolet verklapte dat Tomas Ross een straffe leermeester is. Ook Almar Otten, winnaar van De Diamanten Kogel 2013- de Vlaamse equivalent van De Gouden Strop-, wordt in zijn boeken geïnspireerd door historische gebeurtenissen. Smeuïg vertelde hij over de Germaanse rituelen en de rol van Prins Hendrik van Oranje in Het ronde huis, zijn achtste boek alweer. De Jong & De Jong voelden Otten verder aan de tand over zijn blogserie waarin hij openlijk schrijft over zijn streven naar een bestseller. Dit doel is ook met Het ronde huis niet behaald. Gelukkig schrijft Otten wel door. De ervaren schrijver gaf Donald Nolet een kijkje in de harde realiteit van het bestaan als thrillerauteur. Maar Nolet liet zich niet afschrikken, zijn volgende boek rijpt al in zijn hoofd. Dat kunnen we alleen maar toejuichen na dit knallende debuut.

De avond eindigde met de diehards uit het thrillervak op de tweede verdieping van het pakhuis, waar de drank vloeide en de gesprekken duister werden, precies zoals dat hoort op de Avond van het Spannende Boek.

Carla de Jong

Carla de Jong en Carina van Leeuwen op de Avond van het Spannende Boek

Thrillerauteurs Carina van Leeuwen en Carla de Jong op de Avond van het Spannende Boek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s