Beste Boeken Live

Het zure hoofd van Youp van ‘t Hek

Michiel op Beste Boeken Live

Afgelopen maandag vond een groot boekenevenement plaats in de Amsterdamse Ziggo Dome, De Beste Boeken Live. Grote kans dat dit geheel aan u voorbij is gegaan, aangezien het geen evenement voor het publiek was, maar voor uitgevers en boekhandelaren. Ook een delegatie van A.W. Bruna was aanwezig. Ik, als stagiair in mijn tweede week, was een van hen. Nog nat achter mijn oren in de boekenwereld heb ik deze dag veel geleerd over de relatie tussen uitgever en boekhandelaar, magere jaren voor debuutschrijvers en natuurlijk over de veelbelovende titels van dit najaar.

Aangezien uitgeverijen zich allemaal in dezelfde tanende sloep bevinden die de boekenwereld heet, is het hen eraan gelegen om samen te werken. Vandaar dat WPG, VBK en Lannoo Meulenhoff de handen ineen sloegen tijdens deze boekenbeurs om samen te strijden tegen dalende verkoopcijfers. Er werd volop met elkaar en met de boekhandelaren van gedachte verwisseld over marketingtechnische zaken en verkoopstrategieën. Daarnaast probeerde iedere uitgeverij natuurlijk ook diens eigen titels in het zonnetje te zetten ten overstaan van de boekhandelaren.

Beste boeken live

De gehele eerste verdieping van de Ziggo Dome was ingericht als een grote boekwinkel. De diverse uitgeverijen hadden hun producten in allerlei esthetische bouwsels opgestapeld om ze bij de boekhandelaren in het oog te laten springen. De boeken zelf waren vaak slechts dummies, wat niet meer is dan de omslag van het te verschijnen boek met lege pagina’s als inhoud. Niet heel milieuvriendelijk naar mijn mening, vooral omdat ze na het verschijnen van het daadwerkelijke boek nutteloos zijn en weggegooid kunnen worden.

A.W. Bruna had het anders aangepakt. Geen dummie-piramides van onze grote titels, maar een geheimzinnige kooi ter promotie van het gelijknamige boek ‘De Kooi’ van Josh Malerman. In dit boek, dat begin 2015 verschijnt, struinen overal kwaadaardige wezens rond die op Medusa-achtige wijze (door simpelweg iemand in de ogen te kijken) hun slachtoffers tot waanzin kunnen drijven. Vandaar dat hoofdpersoon Malorie veroordeeld is tot het permanent dragen van een blinddoek als ze buiten de veilige kooi van haar huis treedt. In de geest van dit verhaal werden de bezoekers geblinddoekt onze kooi in geleid, waar ze middels een koptelefoon konden luisteren naar een fragment uit het boek. Ik was bij deze stand aanwezig ter begeleiding van dit gebeuren.

de kooi

Tussen het helpen door werd mijn uitzicht bepaald door het zure hoofd van Youp van ’t Hek, die op een riante banier van De Bezige Bij stond afgebeeld ter promotie van zijn nieuwe column-bundel. Voor Youp waren verder geen slimme marketingtrucs nodig, zijn klagende columns zullen traditioneel bij velen onder de kerstboom verschijnen.
Deze luxe is niet voor veel andere titels weggelegd. Ik heb gedurende de dag veel boekhandelaren horen klagen over teruglopende verkoopcijfers van boeken van met name debuterende schrijvers. In veel Nederlandse lezers blijkt toch de welbekende boer schuil te gaan die enkel eet wat hij kent. Denkt u aan het einde van dit jaar echter ook eens aan veelbelovende debuutschrijvers als Malerman, die met ‘De Kooi’ een ijzersterke thriller heeft geschreven. Al is het maar om te voorkomen dat straks iedere boekwinkel etalage volhangt met banieren van de deprimerende tronie van Youp van ’t Hek.

Michiel Hekkens

Book trailer De Kooi:

Advertenties

Een gedachte over “Beste Boeken Live

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s