Bezoek aan de gevangenis

gevangenis

Terwijl de eerste tekenen van de herfst zich alweer aandienen, keren de laatste collega’s terug van de zomervakantie. De voorjaarsaanbieding moet in elkaar worden gezet, de voorbereidingen voor de belangrijke Frankfurter Buchmesse zijn in volle gang, maar eerst is er nog tijd om bij te kletsen; wie is waar geweest met vakantie, viel het mee/tegen, wat voor weer was het?

Zelf ben ik deze zomer naar een stad geweest die ik nog nooit had bezocht: Tallinn, in Estland. Een mooie stad met een middeleeuws centrum, maar wat de meeste indruk maakte was het bezoek aan het Patarei: een vroegere vesting die tijdens de Koude Oorlog heeft dienst gedaan als gevangenis van de KGB. Fans van de DCI Banks-serie van Peter Robinson zullen zich herinneren dat Banks in Dwaalspoor afreist naar Tallinn en een afspraak heeft in het Patarei.

bedden

Gevangenen werden op deze plek niet alleen opgesloten, maar ook ondervraagd, en je wordt er stil van als je beseft wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. De cel met de muurschildering die de gevangenen hebben gemaakt, is er nog. Een kantoortje met daarin een tafel en een enkele stoel. De kooien voor het luchten van de gevangenen. De executiekamer waar de veroordeelden werd gehangen. De ziekenboeg met medische apparatuur – op een tafel liggen papieren, een ervan bevat roestbruine vlekken en dat het hier om bloedvlekken gaat, daar bestaat geen twijfel over.

muurschildering

kozijn

Wanneer ik lees dat in 1991 nog mensen op deze plek werden geëxecuteerd, word ik naar. Nog geen 25 jaar geleden was er een Koude Oorlog gaande en anno 2014 roert Rusland zich opnieuw. Ze zeggen dat voormalig KGB’er Poetin van Rusland weer de wereldmacht wil maken die het nog niet zo lang geleden was. Na mijn bezoek aan de gevangenis van Tallinn, kan ik alleen maar hopen dat dat nooit zal gebeuren.

Steven Maat

Een gedachte over “Bezoek aan de gevangenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s