Op zoek naar een zuiver geweten in ‘De reputaties’

mooie zinA21

Als ik in de winter van mijn leven knokig en gerimpeld in een lekker zonnetje bij helderblauwe hemel mag zitten, tevreden reflecterend op het voorbije leven, zou ik mijzelf bijzonder gezegend voelen. Na het lezen van ‘De reputaties’, de nieuwe literaire roman van Juan Gabriel Vásquez, besef ik namelijk dat dit lang niet vanzelfsprekend is. Duistere gebeurtenissen uit het verleden hebben het vermogen om als dreigende wolken opnieuw aan de hemel te verschijnen, klaar om je zonnige oude dag in een ijskoude winternacht te veranderen.

Het gewicht van het verleden en de manier waarop het geheugen hiermee omgaat zijn de thema’s die ‘De reputaties’ kleur geven. Spotprenttekenaar Mallarino is 65 jaar als hij omhoog kijkt en ziet hoe donkere wolken zich boven zijn hoofd hebben samengepakt. Zijn spotprenten bepalen al vele jaren lang naar welke publieke figuren het volk rozen dan wel bakstenen gooit. Met een dergelijke macht komt een grote verantwoordelijkheid; een verantwoordelijkheid waarmee Mallarino niet altijd even zorgvuldig om is gesprongen. Op de dag dat hij nota bene geëerd wordt voor zijn verdiensten bonkt deze verwaarloosde verantwoordelijk hard op de deur. Mallarino wordt gedwongen in zijn geheugen te graven en het moreel schemerige pad dat hij als jonge spotprenttekenaar bewandelde opnieuw  te verkennen, op zoek naar een schoon geweten.

vasquez blog

Het is deze morele zoektocht van Mallarino die van ‘De reputaties’ een fascinerend boek maakt. Bezorgd over zijn geweten, zijn morele blazoen en vooral zijn zorgeloze oude dag, probeert hij de schaduw uit het verleden van zich af te werpen. Moet hij vrede sluiten met zijn zonden en ze trachten te vergeten, of moet hij ze juist blijven bevechten? Het is dit dilemma dat Mallarino in ‘De reputaties’ hoofdbrekens bezorgd. Uiteindelijk wil hij niets anders dan ik; om op zijn oude dag rustig op en neer kunnen schommelen in een luie stoel, met een schoon geweten en een helder blauwe lucht aan de horizon.

‘De reputaties’ is een prachtig boek van een schrijver die niet zelden de troonopvolger van Gabriel García Márquez wordt genoemd, Juan Gabriel Vásquez. Het boek is 14 oktober verschenen bij Signatuur en is via deze link te koop.

Michiel Hekkens

Onderstaand is tot slot een video te bekijken van Adriaan van Dis in gesprek met Vásquez:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s