Een dag in Barcelona

Ik zou willen dat ik het volgende als een gemiddelde werkdag kon beschouwen. Even op en neer naar Barcelona om een geweldige auteur te ontmoeten. Zo glamourous is het leven van een uitgever meestal niet. Maar afgelopen maandag dus wel. Zo’n dag die zoemt, ken je dat gevoel?

Een dag waarop alles goed is, het bubbelt in je hoofd en je vrolijk wordt (al kan dat ook aan het glaasje orujo gelegen hebben, maar ik denk gewoon de ontmoeting op zich). Het was een zomerse dag in Barcelona. De reis ernaar toe was soepel verlopen, ik had een geweldig boek gelezen in het vliegtuig (Het geluid van vallende dingen) en de ontmoeting met de auteur en zijn agente bij het restaurant was hartelijk.

Av. Diagonal, oktoberzon

Elke ontmoeting met een auteur is gedenkwaardig, maar aan tafel zitten met Juan Gabriel Vásquez is een feestje. Hij is welbespraakt, intelligent en grappig (de Colombianen hebben een droog soort humor net de Britten (omdat, zoals Vásquez zelf zegt, de upper class graag Brits was geweest). En dat terwijl hij toch een aardige jetlag had omdat hij de afgelopen twee maanden de wereld over had gereisd. Duitsland, België, China, Zweden en tussendoor weer naar huis om de verjaardag van zijn tweeling te vieren.

Waar heb je het dan over bij zo’n eerste ontmoeting? Het helpt als het nieuwe boek net uit is en je dat vol trots kunt laten zien (kopen en lezen jongens! De reputaties). Het kon zijn goedkeuring wegdragen en altijd fijn om te vertellen dat de eerste geluiden uit de pers ook positief zijn. Een 9,5 op Marleen Janssens blog , prachtige recensie in de Tubantia,  een groot interview en een recensie in De Standaard en dan nog NRC, Volkskrant en Nu.nl in het vooruitzicht.

Vásquez2

Uiteraard is dit ook altijd een goed moment om eindelijk de auteur zelf te kunnen vertellen wat je zo goed aan zijn werk vindt: hij kan als geen ander laag na laag in een verhaal aanbrengen of wegpellen, waardoor je met de personages een geschiedenis, verhaal, geheim of herinnering ontdekt.

Omdat zijn werk tot nu toe steeds in Colombia speelt, krijg je als lezer een heel goed beeld van dit land. Een gesprek over de FARC is dan onvermijdelijk, maar we spraken ook al gauw over ideologieën, extreme gedachtengoed, goede doelen, vrijwilligerswerk, het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs, kinderen etc. etc.

gesigneerd exemplaar De reputaties

Nu de stormachtige regen hier in Amsterdam tegen de ruiten slaat, word ik een beetje weemoedig en zou ik willen dat ik weer daar aan die tafel met Juan Gabriel Vásquez in het warme Barcelona zat in plaats van naar cijfers te staren en mail weg te werken. Maar gelukkig staan er weer auteursbezoeken op stapel en kijk ik nu al uit naar genoeglijke en inspirerende avonden, die eigenlijk de kern vormen van ons werk. Als uitgever heb je de luxe om als eerste fan te kunnen zijn van een auteur, maar dat fan zijn deel ik graag met jullie.

Juliette

PS. Nieuwsgierig geworden? Het vorige boek van Vásquez, Het geluid van vallende dingen dat dit jaar de prestigieuze Dublin IMPAC award won en is nu tegelijk met De reputaties als voordelige editie verschenen.

Een gedachte over “Een dag in Barcelona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s