Best bewaarde geheim van de Catalaanse literatuur in het vooruitzicht

Boeken over de crisis komen dikwijls voorbij maar Al dat andere van de Catalaanse schrijfster Marta Rojals, een geweldige roman over een vrouw in crisis in een land in crisis, voelt absoluut anders. Met een frisse en authentieke pen vertelt Rojals wat zo’n overrompelende economische crisis met de mens doet, hoe het geruisloos een generatie verandert. Ze schetst pittig en gevat het kosmopolitische leven van vandaag in Barcelona als alles plots op de helling komt te staan.

Het raakt me in het bijzonder omdat ik tot voor kort in Barcelona woonde, en ik vind het ontzettend knap hoe zij er schijnbaar moeiteloos in slaagt om de sfeer en de gemoederen van een hele generatie op haar keerpunt zo herkenbaar neer te zetten. Briljant, op het ritme van een tweet, een whatsapp of de ringtone van je smartphone.

la foto

Al dat andere is zo’n boek dat onder de internationale literaire radar zit: de auteur heeft geen literair agent en ze is enkel in het Catalaans uitgegeven. Begeerde Spaanse uitgevers zijn er genoeg maar in het licht van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd wil Marta Rojals liever even niet in het Spaans vertaald worden.

Maar toen Juliette (van Wersch, uitgever Signatuur) en ik op bezoek gingen bij uitgevers en agenten in Barcelona, werden we steeds weer getipt over dit boek: het best bewaarde geheim van de Catalaanse literatuur momenteel. In Catalonië is het trouwens al lang geen geheim meer met ruim 30.000 verkochte exemplaren en stapels recensies waar ze gezien wordt als dé grote jonge belofte na de generatie van Jaume Cabré.

Dus erg tevreden ben ik met deze roman!

PS. Al dat andere van Marta Rojals verschijnt op 14 april 2015.
PS. Voor de Catalaans lezende onder jullie, hier een link naar het Twitter account van Marta Rojals.

Jacoba Casier

Redacteur Signatuur

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s