Lekker opgeruimd!

Ik ben nog elke dag blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Waar mijn broers vroeger tijdens vakanties druk waren met allerhande balspelen, fietsen en zwemmen, zat ik met mijn neus in de boeken – ik was vaste klant in de schoolbibliotheek.

Als redacteur non-fictie lees ik nu in een vroeg stadium de manuscripten en boekideeën van auteurs, en beoordeel ik samen met mijn collega’s kansrijke boeken uit het buitenland, om te zien of ze geschikt zijn om in vertaling uit te brengen. Twee keer per jaar gaan we daarom naar de grootste boekenbeurzen ter wereld, in Londen en Frankfurt.

Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van een van mijn internationale contacten: of ik het boek The Life-Changing Magic of Tidying kende van de Japanse Marie Kondo. In Japan was haar opruimbijbel al een bestseller met meer dan 1,5 miljoen verkochte exemplaren. De Engelse vertaling was net klaar, en dus begon ik die avond gelijk te lezen. Ik werd stante pede verliefd op dit geweldige boek: wát een simpele boodschap (‘Hoe opruimen je leven kan veranderen’), en zo overtuigend en aanstekelijk gebracht! Ik overtuigde mijn collega’s om de Nederlandse vertaalrechten binnen te halen, en zo geschiedde.

Inmiddels is het boek een bestseller de landen waar het al verscheen (naast Japan nu ook Duitsland, Engeland, Amerika en Italië), en zal het boek binnenkort in nog meer dan 20 landen uitkomen. Wij laten het boek, onder de titel Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen, in februari 2015 verschijnen. Marie Kondo’s methode gaat uit van een ‘eenmaal opgeruimd, nooit meer rommelig’-aanpak, en geloof me: het werkt. Als je denkt dat het onmogelijk is, dan raad ik je zeker aan om dit onweerstaanbare boek te lezen!

IMG_1715

De eerste aan wie ik het boek van dit internationale fenomeen (ze heeft een wachtlijst van 3 maanden!) cadeau doe, is aan de collega die aan bovenstaand bureau werkt. Geen van Marie Kondo’s cliënten is ooit bij haar teruggekomen, dus wie weet.

IMG_1713

Mijn eigen productiviteit is er sinds het lezen van Marie Kondo’s boek in elk geval flink op vooruit gegaan. Een opgeruimd bureau (of woonkamer, slaapkamer etc.) is een opgeruimd hoofd! Alle ruimte voor nieuwe boekprojecten.

Erwin Koning, redacteur non-fictie A.W. Bruna

Opgeruimd! van Marie Kondo verschijnt op 17 februari 2015, verdere informatie is hier te vinden.

In onderstaand filmpje legt Marie Kondo haar filosofie beknopt uit:

Advertenties

3 gedachtes over “Lekker opgeruimd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s