Lang leve de digitale televisie!

Huh? Dat mag een rechtschapen uitgever toch helemaal niet roepen?! Een boek moet je lezen!

Jazeker, maar zonder mijn digitale televisie had ik niet de BBC-serie Wolf Hall van het gelijknamige briljante boek van Hilary Mantel dat we hebben uitgegeven kunnen opnemen en terugkijken! Soms zijn boeken zo goed dat ze voor film, tv en theater bewerkt worden en in het geval van Wolf Hall gebeurde dat allemaal.

We zitten inmiddels in week 5 van de zesdelige tv-serie van de BBC en het moet gezegd worden: wat is dat goed gedaan. Sterke cast van acteurs, goed camerawerk, authentieke sfeer (wist je dat binnen met alleen kaarslicht hebben gefilmd om het zo echt mogelijk over te laten komen; een hele uitdaging), prachtige kostuums, en uiteraard sterke teksten. Nog niets van meegekregen? Kijk hier!

IMG_0070

Maar wat vindt de auteur er eigenlijk zelf van, zo’n verfilming voor tv? Lees hier het interview met Hilary Mantel.

En alsof het niet genoeg was, zo’n kwalitatief hoogstaande BBC-serie, gaat in maart het toneelstuk op Broadway (New York) in première! En niet alleen Wolf Hall, ook het vervolg Bring up the Bodies, bij ons verschenen als Het boek Henry, wordt daar uitgevoerd. Toevallig moet ik in maart in New York zijn, dus ik ga zeker proberen om het dan te zien.

Met het lezen van het boek krijg je altijd veel meer details mee, Mantels dialogen zijn geweldig en zij kan als geen ander een heel tijdperk oproepen, personages laten leven en intriges uitspinnen, maar als een bewerking goed gedaan wordt, kan het ook wat toevoegen. In ieder geval zegt het genoeg dat Hilary Mantels werk zo tot de verbeelding spreekt dat het anderen aanzet om de verhalen in beeld te brengen. Dat is terecht.

Nu maar hopen dat de tv-serie binnenkort ook bij een Nederlandse zender uitgezonden wordt, of dat de dvd te krijgen is. En in de tussentijd… kun je mooi even de boeken lezen om je voor te bereiden!

Juliette van Wersch

Uitgever Signatuur

Een gedachte over “Lang leve de digitale televisie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s