Volgerschap vraagt leiderschap. En omgekeerd. Een blog van auteur Caroline Perrée.

Als ik aan mensen vertel dat ik een boek heb geschreven over volgerschap zeggen ze vaak zoiets als: ‘Ah, ja. Volgen. Iedereen wil altijd maar leiden, maar dat kan helemaal niet. Goed hoor, dat jij daar aandacht aan besteedt. Ik zal tegen mijn mensen zeggen dat ze je boek moeten lezen!’ Uit dit soort reacties blijkt dat de eerste associaties bij het thema ‘volgen’ vaak eendimensionaal zijn: volgen is de tegenhanger van leiden. Punt. En dan kan het dus niet anders of een boek over volgerschap is bedoeld voor mensen die leiding ontvangen. Leiders, die lezen natuurlijk heel andere boeken, veelal met de woorden ‘leiderschap’ en/of ‘management’ prominent op de cover. Toch?

154734-Caroline Perree-88a8a7-large-1422352387

In Volgen voor gevorderden ontdek je dat ik dit beeld aanvul en nuanceer. Onlangs zag ik in het vliegtuig de film The secret life of Walter Mitty. Die film laat zien over welke aanvullingen en nuances ik het heb. Walter Mitty werkt als foto editor bij het tijdschrift Life Magazine. Op een dag worden de teugels bij dat tijdschrift overgenomen door een transitiemanager. Het tijdschrift gaat verder als online blad en bijna iedereen wordt ontslagen. Zoiets dient te worden gemanaged. En de transitiemanager weet hoe dat moet. Hij heeft namelijk erg veel boeken gelezen met de woorden ‘leiderschap’ en/of ‘management’ prominent op de cover. Walter en zijn collega’s zijn volgers in de klassieke zin van het woord: medewerkers in de hiërarchie van een organisatie. volgen coverOver hun lot wordt beslist door leiders die het moeten hebben van hun machtspositie en hun zelfverklaarde alwetendheid over ‘wat goed is voor het bedrijf’ (en voor hen zelf). In deze setting worstelt Walter met zijn angst, maar na een reeks bizarre verwikkelingen verheft hij uiteindelijk toch zijn stem tegen de nieuwe machthebbers. Dat doet hij uit liefde voor het bedrijf waarvoor hij al zolang werkt. Hij laat daarmee zien dat professioneel volgen (als in ‘leiding ontvangen’) niks te maken heeft met slaafse volgzaamheid. Sterke volgers zijn leidende volgers, zo betoog ik in mijn boek. Ze staan stevig in hun schoenen, geven tegendruk en hebben een goed functionerend innerlijk kompas. En er is meer. Volgen is in mijn ogen niet alleen de tegenhanger van leiden, maar ook een onderdeel van leiderschap: krachtige leiders geven volgers de ruimte om hun positie in te nemen. Door het gezamenlijk doel centraal te stellen (en dus niet hun eigen positie of belang). Door feedback te vragen (en er niet van uit te gaan dat ze zelf alles weten). Door zich te verdiepen in de drijfveren en ideeën van de ander. Goede leiders zijn dus ook volgende leiders.

Volgen en leiden, yin en yang. Klinkt mooi. Maar in de praktijk zitten we vaak vast aan allerlei overtuigingen (over onszelf en anderen) die het best lastig maken om ‘leidend te volgen’ en ‘volgend te leiden’. Ook daarover schrijf ik in mijn boek: over onze ‘mentale TomTom’, die ons stuurt en langs vaste denkroutes leidt. De mentale TomTom van de transitiemanager zegt dingen als: ‘ik ben de koning van deze organisatie. En eigenlijk ook van het universum. Ruim baan voor mij!’. Die van Walter geeft hele andere aanwijzingen : ‘Daar heb je die enge transitiemanager weer. Wegwezen!’ Tuurlijk, hij verzint ook andere routes (‘ik ga die vent nu finaal in elkaar slaan’), maar die volgt hij nooit. Er verandert pas iets als hij op een innerlijke ‘reset-knop’ drukt: ‘Wacht eens even. Ik doe er toe. Ik voeg al jaren waarde toe aan dit bedrijf!’ Oftewel: het is belangrijk om je bewust te zijn van je innerlijke ‘volgpatronen’. Als oude routes je niet (meer) brengen naar waar je heen wilt, kies dan een andere: toon leiderschap over je volgerschap. Anders verandert er nooit iets, blijven heldendaden iets voor in je fantasie en kun je transities managen tot je een ons weegt, zonder zelf ooit iets bij te leren. Veel leesplezier met Volgen voor gevorderden!


Op woensdag 18 maart verschijnt het boek Volgen voor gevorderden van Caroline Perrée.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s